algemeen

De impact van het dagboek van Anne Frank

Wat kunnen wij leren van het dagboek van Anne Frank?

De wereld zal ook zonder mij verder draaien en ik kan me tegen de gebeurtenissen toch niet verzetten (Anne Frank, 15 jaar)

Het is deze tekst uit het dagboek van Anne Frank die mij inspireerde om dit onderwerp in deze nieuwsbrief aan te snijden.

Het dagboek is uitgegeven in 70 talen en er zijn wereldwijd 35 miljoen exemplaren verkocht. Astrid Joosten maakte een documentaire en onderzocht de impact ervan. In Japan, Noord-Korea, Argentinië en de Verenigde Staten is het verplichte literatuur op de middelbare school.
In Argentinië is 12 juni zelfs uitgeroepen tot nationale Anne Frank dag. Deze dag staat voor de Argentijnen in het teken van  immigratie en van hun strijd tegen geweld en discriminatie. Ook voor Nelson Mandela was het dagboek tijdens zijn jarenlange gevangenschap een inspiratiebron. Hij putte hoop en doorzettingsvermogen uit de positieve teksten van Anne.

Niet naar buiten mogen, 2 jaar stil zijn en in angst leven zijn de ingrediënten waardoor mensen zich wereldwijd identificeren met Anne. Zij strijden voor vrijheid en tolerantie, daarnaast willen ze leren een beter mens te worden. Mensen zijn onder de indruk van haar puurheid, haar veerkracht en haar onverwoestbare geest die alle ontberingen weten om te buigen tot positivisme en optimisme. Men is onder de indruk van de kracht waarmee zij in het leven stond.

Hoe ga jij om met vervelende gebeurtenissen? Ben je in staat om deze zonder oordeel te accepteren, of ga je probleemdenken en vertoon je ineffectief gedrag? Anne was in staat om ondanks het feit dat zij het duizend keer moeilijker had dan wij te denken in mogelijkheden en deze om te zetten in effectief gedrag! Ondanks haar ontberingen schreef zij over vreugde, optimisme en mededogen. Ik nodig je uit om met mij te delen hoe jij omgaat met tegenslagen.

Ik wil van nut of plezier zijn voor de mensen die om mij heen leven en mij toch niet kennen, ik wil nog voortleven, ook na mijn dood!(Anne Frank, 15 jaar)

Ik help mensen die wéérzin hebben in hun werk zodat zij weer zin krijgen om te werken.