afbeelding Hugo

Kernwaarden

Meer dan 25 jaar ervaring als leidinggevende in het MKB en verenigingsleven en een post-HBO- opleiding tot Coach Practitioner vormen mijn basis. Mijn verbinding met de filosofische achtergrond van de judosport en het bezoek aan de Japanse cultuur heeft geleid tot de ontwikkeling van mijn levensmotto; ‘samen winnen door meeveren’. Zo heb ik geleerd een wezenlijke bijdrage te kunnen leveren aan het welzijn van de mens binnen zijn organisatie.

“Wat Hugo wil bereiken en welke hulpmiddelen en kwaliteiten hij daarbij wil inzetten heeft hij helder voor ogen. In de judosport heeft hij bijzondere ingrediënten gevonden om op een heel andere manier met veranderingen om te gaan. Dat is verfrissend, nieuw en echt ‘out of the box’. Bewezen krachten uit de sport worden samengebracht, om situaties in de werkomgeving op te lossen. Ook helpt hij medewerkers om op een andere manier tegen zaken aan te kijken, waardoor zij zich meer betrokken voelen en hun motivatie toeneemt. Hugo komt zelfverzekerd en krachtig over, is zeer gemotiveerd en heeft het lef  om iets aan te pakken.” 
(Jan Nieuwdorp, Rabobank Westelijke Mijnstreek)

Persoonlijke aandacht, respect, verbinding, innerlijke vrijheid en geestelijke en lichamelijke gezondheid zijn mijn kernwaarden.

De wens om volgens mijn eigen inzichten en principes vorm te geven aan de begeleiding van individuen en groepen heeft mij gestimuleerd om een eigen bedrijf te starten in interactiemanagement. In stresssituaties weet ik eigenschappen als positiviteit, humor, oplossingsgericht denken, plannen en organiseren maximaal te benutten t.b.v. een vitale en toekomstgerichte organisatie.

Als medewerkers weer fluitend naar hun werk gaan en bevlogen, met passie en plezier hun opdrachten voltooien, dan is mijn missie geslaagd.

Groepsgericht

Als kind was ik een jongetje dat graag buiten speelde, actief bezig was en veel vriendjes had. Een doener dus, die nog steeds graag onder de mensen is. In diverse verenigingen ben ik op bestuurlijk niveau actief. Mijn omgeving zegt dat ik ontzettend goed met mensen kan om gaan. Ik laat personen in hun waarde en geef ze de kans om hun ideeën te ventileren en uit te voeren. Persoonlijke aandacht, betrouwbaarheid en een optimistische houding staan bij mij hoog in het vaandel.

Anderen zeggen van mij dat zij nog nooit een negatieve uitstraling van mij hebben gezien naar andere mensen. Dit is dan ook tevens mijn valkuil, want echte boosheid wordt door anderen nauwelijks bemerkt. Ik mag best eens functioneel kwaad zijn over gedrag, mening, uiting van anderen en dit als beïnvloedingsinstrument gebruiken.

In gesprek

Communiceren doe ik  rustig en duidelijk, ook als het om een complexe materie gaat. Ik ben gewend om voor een groep te spreken en heb inmiddels bij het Ministerie voor Veiligheid en Justitie in Den Haag, Rijkswaterstaat Zuid nederland en de Voedsel en WarenAutoriteit in Wageningen workshops verzorgd. Ingewikkelde zaken worden goed uit elkaar gerafeld, stap voor stap uitgelegd. Daarnaast ben ik zeer goed in staat om over te brengen waarom een bepaalde handeling zo belangrijk is. Niet alleen door groepsbijeenkomsten, maar ook door 1-op-1 gesprekken heb ik bereikt dat medewerkers binnen de organisatie beter onderling zijn gaan communiceren. Men heeft begrip gekregen voor elkaars positie.

Proactieve houding leidt tot kansen

Conflicten ga ik niet uit de weg, ze worden opgelost. In een pittige dialoog weet ik mijn mannetje wel te staan. Dit heb ik in het bijzonder geleerd op het C.I.O.S. Als enige Limburger tussen allemaal ‘Hollanders’ moest ik wel assertief worden. (wilde ik niet ondersneeuwen). Deze assertieve houding is mij later wel van pas gekomen. Toen de staat mij opriep om mijn dienstplicht te vervullen bleek dat ik afgekeurd zou worden vanwege slechte ogen. Na een gesprek met mijn meerdere kreeg ik het voor elkaar om de dag erna een herkeuring te krijgen in plaats van vier weken later. Ook mijn baan bij QS graphics heb ik te danken aan mijn proactieve houding. Via een gesprek met een medewerker naar een onderhoud met de directeur, et voilà, aangenomen.

In mijn element

Onder druk lever ik mijn beste prestaties. Dat komt doordat ik rust en controle uitstraal, dit motiveert anderen om de klus samen te klaren. De meest complexe opdrachten worden met een vleugje humor tot een goed resultaat gebracht.
Jaren geleden stond een wanhopige architect ‘s avonds om zes uur aan de balie met een opdracht. Deze moest ‘s ochtends om 8.00 uur bij een klant zijn. “Nou, dan hebben we nog de hele nacht,” was mijn antwoord. Wij werkten samen tot middernacht met veel plezier. Sindsdien hebben wij nog steeds een goed contact. Uit bovenstaande blijkt dat ik ‘hands on’ ben. Mijn instelling is om de koe bij de horens te vatten. Bovengenoemde architect zegt over mij; “Hugo zoekt oplossingen en verspilt op voorhand geen energie aan het filosoferen over allerlei problemen die zich voor zouden kunnen doen.”

Samenvattend: Ik weet wat ik wil. Ik maak gebruik van mijn talenten – positief, communicatief, rustig en sociaal actief – en overgiet dit alles met een sausje van humor en lef. Zo werk ik gedreven en geduldig tot ik mijn doelen bereik.

kernwaarden