persoonlijk coach traject

Het verjaardagsfeest en DISC profielanalyse.

We kennen het allemaal wel, je komt op een verjaardag en je weet van te voren al wie het hoogste woord heeft. Het type Emiel Ratelband, die alleen zichzelf hoort praten en niet luistert naar de ander. Zo zit gegarandeerd ook je neef erbij die alleen zijn ‘eigen’ waarheid kent, deze iedereen probeert op te dringen en niet luistert of openstaat voor de mening van jou of iemand anders in het gezelschap. Uiteraard zit er ook altijd die vriendelijke tante, die zeer geïnteresseerd is in je weekend, je ouders of hoe jij je voelt. Tenslotte is de buurjongen natuurlijk aanwezig. Je weet wel die jongen die een beetje voorzichtig is, alles en iedereen eerst analyseert voordat hij weloverwogen een reactie geeft.

Hoe ga jij om met deze persoonlijkheden, die je uiteraard niet alleen op die verjaardag tegenkomt maar ook op je werk, het verenigingsleven en binnen je gezin. Hoe acteer jij in bovengenoemde situatie? Word je stil of ga je juist meer praten? Ga je je verdedigen ten opzichte van je neef? Of vertoon je vluchtgedrag en ontwijk je juist een gesprek met hem? Probeer je je buurjongen te overtuigen dat het zo’n vaart niet zal lopen?

Allemaal mogelijke strategieën om toch een leuke dag te hebben. De vraag is of deze strategieën het beoogde resultaat opleveren. DISC profielanalyse leert ons anderen te behandelen zoals zij behandeld willen worden en niet zoals wij zelf behandeld willen worden. Dit brengt mij tot de basis van Judo. Door je maximaal te verplaatsen in de ander en letterlijk te voelen of die ander duwt of trekt kun jij met zo min mogelijk inspanning een optimaal resultaat behalen. Deze basis is de grondslag die deelnemers laat ervaren hoe efficiënt om te gaan met weerstand en verandering.

Het DISC model brengt voorkeursgedrag en -communicatie in kaart. Hiermee kun je je eigen voorkeuren in verschillende omgevingen in beeld brengen en ook die van anderen. Hierdoor begrijp je (beter) wat jezelf en anderen motiveert, waarom jij en anderen bepaalde keuzes maken en voorkeuren hebben. Door je te verplaatsen in de voorkeursstijl van je gesprekspartner ontstaat wederzijds begrip. Verhoog je tempo eens bij het type Emiel Ratelband en creëer een gezellige en vriendelijke omgeving. Vraag eens aan je neef naar de voordelen van voorgenomen ideeën en wat deze opleveren. Luister eens naar je buurjongen en ga in op de details. En creëer voor je tante een vriendelijke sfeer, toon oprechte interesse in haar als persoon.

disc_kaartje_benader_de_anderstan-page1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DISC profielanalyses worden ingezet bij; individuele coaching, persoonlijke ontwikkeling, werving en selectie, team- en organisatieontwikkeling. 

DISC meet door middel van een assessment diverse aspecten. Dit resulteert in vier hoofdstijlen:
D    Hoe u omgaat met problemen en uitdagingen.
   Hoe u anderen beweegt en overhaalt tot uw standpunt.
S    Hoe u omgaat met veranderingen in uw omgeving.
C    Hoe u omgaat met regels, details en procedures.

In ieder mens zien we in meer of mindere mate de vier basisstijlen terug. Vaak hanteren we in verschillende contexten verschillende stijlen.

Wil jij meer weten over DISC, neem dan gerust contact op via
info@hugolumens.nl of 06-83596614

Ik help mensen die wéérzin hebben in hun werk zodat zij weer zin krijgen om te werken.