persoonlijk coach traject

In 6 stappen afrekenen met stress voor leidinggevenden

Hugo Lumens Interactiemanagement helpt leidinggevenden van frustratie naar bevlogenheid, zodat ze niet meer worstelen met stress en ze kunnen doen waar ze goed in zijn, namelijk leidinggeven.

Wat is Stress?

Mensen hebben stress nodig om te leren. Zonder een gezonde dosis stress hadden wij nooit leren, lopen, fietsen of zwemmen.

Maar stress kan ook schade berokkenen aan mensen en bedrijven in de vorm van een burnout. Te weinig en te veel stress leveren bijzonder vervelende reacties op. Deze reactie is sterk afhankelijk van onze interpretatie van de situatie en van onze interpretatie van onze mogelijkheden om er het hoofd aan te bieden.

De algemene regel is dat ons organisme het beste gewapend is tegen korte, acute stress die desnoods ook flink zwaar mag zijn. We zijn veel minder goed bestand tegen langdurige, chronische stress, ook al is die niet zo vreselijk zwaar.

Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is stress “het grootste beroepsrisico”. Ziekteverzuim door stress komt nu acht keer vaker voor dan vijf jaar geleden. Minister Asscher en ArboNed zijn een campagne gestart om werkgevers daarvan bewust te maken.

Uit onderzoek blijkt dat de grootste bron van stress wordt gevormd door onze gedachten, maar onze gedachten zijn tevens het machtigste wapen tegen stress. Zorg, steun, aanmoediging en positieve feed-back blijken uitermate belangrijk in het ontwikkelen van een positieve denkwijze tegen stress.

Stress kun je vergelijken met een boog. De spanning in de boog geeft de pijl de energie die hij nodig heeft om zijn doel te bereiken. Zonder stress in de boog komt de pijl nergens. Als men de boog echter te hard aanspant of ‘over-spant’ dan verliest deze zijn veerkracht en breekt uiteindelijk in tweeën. Hetzelfde gebeurt als men na gebruik vergeet de boog te ontspannen.

Ik help mensen die wéérzin hebben in hun werk zodat zij weer zin krijgen om te werken.