Open workshop: ‘Meeveren of Tegenwerken?’

  • Wanneer: maandag 4 juni
  • Waar: Thermae 2000, ruimte: Timeless.
  • Tijd: 9.00 – 11.00 uur
  • Kosten: € 50,- incl. btw p.p.

 

Voel jij je wel eens niet begrepen? Herken je het gevoel wel eens onzeker te zijn? Dat je het allemaal goed bedoelt maar het kennelijk duidelijk overkomt?  Of herken je iemand  uit je relaties waarbij het bovengenoemde speelt? Uit een onderzoek van de Florida State University (prof. W. Hochwarter) blijkt dat hoe harder ergens communicatie nodig is, hoe minder het plaatsvindt.

Aan de hand van de judometafoor ‘Meeveren of Tegenwerken?’ laat ik je in een gegarandeerd powerpointvrije workshop voelen én ervaren hoe deze bewezen principes uit de judosport worden samengebracht om situaties in de werkomgeving op te lossen. Allemaal vanuit de basisgedachte: ‘eerst begrijpen, dan begrepen worden!’

Wil jij weten welke inzichten uit de judosport je kunnen gebruiken om effectiever te communiceren én beter samen te werken aan gezamenlijke doelen schrijf je dan hier in voor de workshop ‘Meeveren of Tegenwerken?’

Ik beloof dat ik je op een zéér plezierige, actieve wijze laat ervaren hoe effectiever communiceren én beter samenwerken écht voelt.

30420209 1673534136086904 6778567563498868826 o

 

 

 

 

 

 

‘Foto’s: Chapeaumagazine.com’

 

Hugo Lumens

Méér uit Mensen

Hoe ga jij om met weerstand?

Een taoïstische verhaal vertelt van een oude man die per ongeluk in de rivier viel waar de stroomversnellingen leidden naar een hoge en gevaarlijke waterval. Toeschouwers vreesden voor zijn leven. Wonder boven wonder kwam hij er levend en ongedeerd stroomafwaarts aan de onderkant van de waterval uit. Mensen vroegen hem hoe hij erin was geslaagd te overleven. “Ik was één met het water, niet in gevecht met het water. Zonder na te denken, ging ik met de waterval naar beneden en kwam samen met de waterval beneden aan en als vanzelf weer boven water. Dit is hoe ik het overleefde.”

Wat kunnen we hiervan leren?
weerstandDe oude man kon niet winnen van de kracht van het water. Hij paste zich aan en werd één met het water. Hij wachtte geduldig totdat het water tot rust was gekomen waardoor hij er uit kon stappen. Wat doe jij in een moeilijke situatie? Bijvoorbeeld als mensen de hakken in het zand zetten? Wat zou er gebeuren als je jezelf op dat moment verplaatst in de situatie van de ander? Één wordt met de ander? Empathie toont? Uiteindelijk komt de ander tot rust en dat is het moment waarop je uit de situatie kunt stappen en je eigen standpunt duidelijk kunt maken.

Bekijk ook onderstaande animatie:

filmpjes site1

Doe jij weleens aan verbaal Judo?

Vele honderden jaren geleden stond een kleine Chinese jongen, Li-Tei-Feng, aan de oever van de machtige Jantsee en keek uit over het geelkleurige water. Li-Tei-Feng was klein en zwak en hij was onder de indruk van de kracht van de geweldige rivier. Was ik maar zo sterk als de Jantsee, dacht hij. Plotseling werd het aardedonker en even later raasde er een tyfoon over het land, die alles vernietigde en met zich mee sleurde. Li-Tei-Feng sprong snel in een gat en maakte zich zo klein mogelijk. Toen de storm voorbij was keek de kleine jongen om zich heen. Alles was kapot of weggeblazen en de machtige sterke bomen waren als luciferhoutjes omgeknakt. Tot zijn grote verbazing echter zag hij dat er nog één boompje in leven was: een kleine nietige wilg. De kleine wilg had geen weerstand gegeven aan de verwoestende kracht van de taifoen, maar was met diens kracht meegegaan. Hoe de storm ook beukte, nooit vond hij verzet, omdat de wilg steeds doorboog, soms wel tot zijn kruin de grond raakte. Na de verschrikkelijke storm was de kleine wilg de enige overlevende in de verre omtrek. Dit principe van meegeven werd het belangrijkste principe in het judo en in andere budokunsten.
‘Ju’ geeft dus het principe van het meegeven weer. In het judo betekent dit, dat je probeert je aan te passen aan de bedoelingen van je tegenstander. Trekt hij aan je, dan moet je niet terugtrekken, maar duwen. Duwt hij tegen je, dan moet je niet terugduwen, maar trekken. Jigoro Kano, de uitvinder van judo legde dit principe als volgt uit. Als de tegenstander duwt met een kracht van 10 en ik duw terug met een kracht van 5 zal ik altijd verliezen. Duwt de tegenstander met een kracht van 10 en ik trek gelijktijdig met een kracht van 5 komt de tegenstander met een kracht van 15 in beweging.Deze metafoor vertaal ik tijdens mijn workshop ‘Meegeven of Tegenwerken’ naar communicatie. Hoe communiceer jij ? Met of tegen elkaar?