algemeen

Wat is jouw idee over samenwerking?

Door verbindingen te leggen zich verbonden voelen.

verantwoordelijkheidDat zou zomaar een slogan voor een telecombedrijf kunnen zijn. Maar gebeurt bovenstaande niet ook in ’t dagelijkse leven? Altijd en overal gaat de mens een verbindingen aan met een ander. Met welke intentie gaan mensen een verbinding aan? En wat is dan een goede voedingsbodem voor een duurzame samenwerking? Vandaag deel ik met jullie 7 tips die leiden naar een duurzame samenwerking.

1: Leer de mens achter de mens kennen.

Als je de moeite neemt om de mens achter de mens te leren kennen, is het makkelijker om je met hem/haar te verbinden. Het betekent niet dat je elkaar buiten het werk om hoeft te ontmoeten of dat jullie persoonlijke vrienden hoeven te worden. Nee, door de persoon achter de mens te leren kennen, is het makkelijker om een ‘koetjes en kalfjes’ gesprek te voeren, om zo de spanningsboog te ontladen.

2: Benader anderen met waarde en respect, oordeel niet.

Dit is wellicht een van de moeilijkste stappen, maar oordeel niet. Onthoudt dat het oordeel meer over jezelf zegt dan over de ander. We zijn zo gewend om overal een mening over te hebben, iets is of goed of fout. Je hoeft het niet eens te zijn met de ander, je hoeft de situatie alleen door de ogen van de ander te bekijken.

3: Geniet van de verschillen.

Ieder mens is uniek en ieder mens draagt op zijn manier een steentje bij aan het geheel. Geniet daarom van de verschillen en focus daar niet op. Focus op de positieve talenten van de ander en deze komt tot bloei.

4: Communiceer vanuit oprechte compassie.

Samenwerken valt of staat met communicatie. Communiceer door je gedachten bewust te richten op vier gebieden: wat we waarnemen, voelen, nodig hebben en zouden willen verzoeken om ons leven te verrijken.

5: Geloof in gezamenlijke doelen.

Een team bestaat bij de gratie van de doelen. De doelen zijn echt goed als ieder teamlid er het nut en de noodzaak van inziet. Zoek naar mensen die deze doelen willen halen of blijf net zolang sleutelen aan de doelen totdat ieder teamlid zijn/haar eigen ambities erin terug vindt. Doelen zijn een stip aan de horizon en vormen de brandstof van de samenwerking.

6: Vraag om advies of hulp.

Mensen willen andere mensen in principe helpen. Ga niet naar je leidinggevende om te klagen over een collega, maar vraag je leidinggevende om advies over hoe je de werkrelatie kunt verbeteren. Nog beter is het om zelf rechtstreeks problemen met je collega’s te bespreken. Het is aan JOU om vervelende situatie’s te verbeteren. Dit is niet altijd de meest gemakkelijke weg …. maar wel de meest effectieve.

7: Iedereen mag deelnemen.

Zorg dat iedereen binnen het team zijn talenten kan ontplooien, laat iedereen daarom participeren. Dit stimuleert onafhankelijkheid en zelfredzaamheid.

Ik help mensen die wéérzin hebben in hun werk zodat zij weer zin krijgen om te werken.